Livet mitt blir så langt som det er vei til å gå

Jeg leser i Aftenposten et innlegg som stiller spørsmålet: «Hvor langt liv er langt nok for deg?

(Innlegget er interessant nok og er mye mer omfattende enn det jeg fremstiller her. Du kan lese det HER)

Det som kommer her er bare mine tanker ut fra det innledende spørsmålet: «Hvor langt liv er langt nok for deg

Tja, vi vil vel alle leve lenge? eller?


Med et smil om munnen med livet foran meg...
 

Innlegget forteller om den forskning som foregår for å begrense eller stoppe aldringsprosessene i kroppen slik at vi skal kunne leve lengst mulig. Det fortelles også at mange selskaper bruker millioner av dollar for å utvikle bioteknologiske nyvinninger som skal overvinne de biologiske begrensningene som ligger i et menneskes levealder. Forskere driver med stamcelleteknologi og genterapi, 3D-printing av organer, altså organer som skal kunne erstatte syke organer ? det forskes til og med på å dyrke menneskeorganer ? i dyr!!!

Jeg vet jo ikke stort om alt dette når man kommer ned på kunnskapsnivå om celler og slikt, men jeg tenker at man kanskje ikke finner det beste i livet ved å leve lengst mulig ? og jeg skulle ønske at forskerne kunne fått et litt annet fokus?

Eller det er kanskje feil og bombastisk si at det er det de trenger ? for jeg får ikke egentlig vite det sikkert i denne artikkelen at det er fokuset på et lengst mulig liv som driver disse forskerne. Kanskje har de sitt fokus et helt annet sted, men blir «feilsitert» etter å ha sagt noe om at man har funnet fram til noe som kan gi oss et lenger liv? - og at den grunnleggende ideen bak forskningsprosjektet ikke nødvendigvis er et lenger liv.

Vel uansett ? med så mye kunnskap som finnes i verden i dag, og med så mange utrolig dyktige mennesker som driver forskning ut fra godt utprøvde og godkjente forskningsmetoder så tenker jeg at jeg ønsker at alle disse forskerne har som krav i sitt forskningsarbeid at det de i utgangspunktet forsker for er å gi oss muligheten til et best mulig liv ? uansett hvor langt det blir.


Nytt liv erstatter det livet som var i fjor...
 

Jeg ønsker meg mulighet for god behandling ved sykdom ? det er faktisk veldig mange sykdommer som man vet svært lite om ? også i dag, selv om vi jo tror at alt er kjent. Jeg ønsker meg muligheten for at for eksempel kroniske sykdommer ? slike som i dag koster samfunnet voldsomme summer årlig fordi det setter folk utenfor arbeidslivet, kanskje for resten av livet ? tilgodeses med utvidet og seriøs forskning for å kunne lette på disse pasientenes plager slik at de kan få hjelp til et verdig og aktivt liv. Jeg ønsker at man ved immunterapiforskningen kunne finne fram til flere behandlinger som kunne gi livskvalitet sammen med den livsforlengende effekten.

Jeg ønsker at livet mitt skal bli akkurat så langt at jeg er fornøyd med å få lov til å leve det ? og så langt at de jeg etterlater meg skal savne meg når jeg er borte, men likevel ha en trygghet i at de klarer seg fint selv på veien videre gjennom livet. Jeg ønsker ikke å bli en gammel krok som venter på at tippoldebarna mine skal komme innom med en tallerken mat til meg mens jeg skrumper bort som ei rosin borte i et hjørne.

Jeg kjenner i dag på ? vel å merke uten noen gang å ha stått overfor en potensielt dødelig situasjon eller sykdom ? at jeg nok ikke er redd for døden i seg selv, men jeg skal gjerne innrømme at jeg er engstelig for hvordan den vil komme. Jeg ønsker ikke å lide, hvem vil vel det?

Jeg vil legge så mye liv til livet mitt som over hodet mulig. Jeg prøver å være bevisst på å legge liv til hver dag ? prøver å finne noe positivt, noe å smile av ? selv på dager som i utgangspunktet oppleves som tunge og mørke. Jeg går aktivt inn for å ha alle mine kjære rundt meg - Positive og gode mennesker som jeg kan støtte og få støtte fra, og som jeg kan elske - og bli elsket av. Det er noe som heter at man skal legge liv til dagene i stedet for dager til livet i søken etter et godt liv.


Så langt har jeg kommet i livet mitt - og hvor langt ønsker jeg det? Ja, se det...
 

- med mye liv i livet mitt er livet mitt langt nok den dagen jeg «går i jordstyret» - det være seg om livet mitt blir kort eller langt.

Jeg ønske dere alle gode dager fylt av mye liv! Lag dere det livet dere ønsker dere og nyt det sammen med de menneskene dere elsker.

 

#levealder #livskvalitet #forskning #fremtidsdrømmer #legglivtildagen #livogdød #liv #død

8 kommentarer

dvergpinschere i mitt hjerte

20.04.2017 kl.19:21

Jeg jeg er så enig..er ikke lengden det kommer an på..men innholdet, og livsgleden..Jeg har ofte sett at de som dør, de har gitt opp..de er lei..som regel av sykdom, alderdom, eller smerte..og da er døden befriende! Det er vi som sitter igjen som lider og har det vondt..DET prøver jeg å tenke på..så jeg frykter ikke døden, så lenge de rundt meg har det godt, og jeg vet at de klarer seg... men tanken på å minste mine nærmeste! DET skremmer meg..for jeg orker ikke tanken på den sorgen og savnet..men man forbereder seg jo..man lever ikke evig..men man må gjøre noe godt ut av den tiden man har!! Lev livet som om hver dage var den siste...hadde jo vært fint det..men ikke så lett å gjennomføre..Men det er noe i det... ha en god kveld!

Helga Sriskantharajah

20.04.2017 kl.19:26

dvergpinschere i mitt hjerte: Ja, du sier noe der... Det å miste sine nærmeste - det å måtte ta den smerten og sorgen det medfører, det er langt mer skremmende enn selv å forlate livet. Vi får sørge for å være nær og gode med hverandre så lenge vi er der sammen :-)
Ha en fin kveld!

annebe

20.04.2017 kl.19:49

Det viktigste er hvordan man har det mens man lever ja.. Men jeg må si jeg skulle ønske pappa som ble 70 og mamma som ble 75 hadde fått leve i mange år til.. de var liksom så "livsglade"frem til de ble alvorlig syke.. men å leve å bare ligge i ei seng å bli stelt er jo ikke noe ønske heller. Vanskelig det der... Søte bilder av deg både som liten og nå <3<3

Helga Sriskantharajah

21.04.2017 kl.21:50

annebe: Du har min fulle forståelse for ønsket om et lenger liv for foreldrene dine <3 Det er som å balansere på et tveegget sverd å komme helskinnet gjennom en slik tankerekke - liv eller død, et langt liv i sykdom...Men så er jo dette også mine tanker om saken i dag - det kan være det ville blitt noe helt annet selv å bli stilt til veggs med en dødelig lidelse...
Takk for at du tok deg tid til å komme med en reflekterende og god tilbakemelding:-)
Hei kjekke du :-)

Å legge liv til livet og liv til hver dag <3 Herlig!

Helga Sriskantharajah

21.04.2017 kl.21:57

Etdiktomdagen: Det må bare bli herlig det ;-) Jeg har en slektning som er blitt godt kjent for å gyve på med liv når han gauler "No' bli' de' liv! RAI, RAI!"
Men altså fra spøk til revolver... Jeg trodde det er viktig å være seg bevisst hva man tillegger dagene sine av verdi.
Takk for koselig tilbakemelding <3

Nora Piscopo

20.04.2017 kl.21:19

Så utrolig vakkert innlegg! Og ikke minst så herlig du var, og er! <3

Helga Sriskantharajah

21.04.2017 kl.22:01

Nora Piscopo: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Og takk for at du tar deg bryet med å slenge på at jeg fortsatt er herlig :-) Trenger oppmuntring i min alder vet du ;-)

Skriv en ny kommentar

Helga Sriskantharajah

Helga Sriskantharajah

47, Moss

Jeg ser et liv og strekker meg etter det. Familie og gode venner er uvurderlige for meg, der finner jeg meg selv. Jeg er sterkt opptatt av rettferdighet og menneskers følelse av egenverd. Jeg elsker blomster, slapper av med kunststrikk og god litteratur.

Kategorier

Arkiv

hits